Vispad grädde och mandelmassa på en flera centimeter hög vetebulle. En semla är lika god som den är svår att äta utan att det blir kladdigt. Så här kan du äta den utan att tappa stilen.
Som med all mat med en rik historia finns det starka åsikter om hur en semla görs och hur den äts. Alla gör självklart som de vill men för den som känner sig villrådig kommer här tre enkla tips på sätt att äta årets godaste bakelse.
- “På café”. Ta av det lilla locket eller “hatten” och skrapa bort grädden så att endast ett tunt lager täcker bullen, lägg grädden i en trevlig hög på tallriken och ät sedan bullen med handen som en vanlig smörgås.
- “Med svärmor på konditori”. Det är säkert, snabbt och smidigt. Du tar en kniv och gaffel och äter semlan som vore det en stek. Fördelen med att använda bestick är att du kan skära rakt igenom alla lager av semlan och därmed få lock, grädde, mandelmassa och bulle enkelt i en tugga.
- “Hemma hos din traditionella morfar”. Semlan serveras här enligt det gamla sättet i en djup tallrik fylld med varm mjölk, en så kallad hetvägg. Mjölken mjukar upp semmelbullen och du kan enkelt äta bakelsen med en sked.